Duitse officierenmess Praatbos (Vladslo - WOI)

Locatie

Gelegen langs de Houtlandstraat, ten noorden van Vladslo. In de onmiddellijke nabijheid bevindt zich de Duitse militaire begraafplaats, omgeven door het Praatbos. In dit bos zijn 2 Duitse betonnen constructies en een Duitse gedenkmuur.

Historische achtergrond

Het zou gaan om een Duitse officierenmess oorspronkelijk uit plak en stak, met ontspanningsruimte en cinema (kino) voor de militairen, die terugkeerden van het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gebouw lag achter de Duitse 3de linie. Volgens de bewoner zou er regelmatig een mis opgedragen zijn. Vanuit dit gebouw zou eveneens elektrische stroom geleverd zijn voor de betonnen constructies, die zich in het Praatbos bevonden, aldus de bewoner.

Na de Eerste Wereldoorlog zou er volgens de bewoner een danszaal geweest zijn. De houten muren, waarmee het gebouw oorspronkelijk was opgetrokken, werden vervangen door bakstenen, zonder het oorspronkelijk stijl- en regelwerk te schaden.

Beschrijving

Gebouw opgetrokken in niet-streekgebonden stijl- en regelwerk, ingevuld met witbeschilderde baksteenbouw.

Bron: WOI Relict (257): Duitse officierenmess Praatbos (Vladslo - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele