Duitse betonconstructie Houtlandstraat 12 (Vladslo - WOI)

Tekst van Duitse bunker Houtlandstraat (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78572)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonnen constructie in weide, nabij boerderij Houtlandstraat 12. In vogelvlucht zo een 6km ten oosten van de Ijzer, zo een anderhalve km ten noorden van het Praatbos en zo n 3 km ten zuidwesten van Leke. De omgeving is vlak.

Historische achtergrond

Betonnen constructie achter de Duitse 3de verdedigingslinie. De constructie, waarvan de functie onbekend blijft, lag zo'n 100m ten oosten van een smalspoorweg, die via het spoorknooppunt bij het Lappersfort naar Leke leidde.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie met golfplaten aanbouw. Vermoedelijk gegoten tegen houten bekisting. Langs de drie zichtbare kanten is de constructie gesloten, vermoedelijk zijn er deur- en raamopeningen aan de NNO-zijde, waar de golfplaten aanbouw is. Het dak is lichtjes gewelfd.

  • Captured German Trench and Operations Maps from the National archives [CD-rom uitgegeven door The Naval & Military Press], Duitse militaire kaart: "Leke", 1/10.000, Juli 1917.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Duitse bunker Houtlandstraat [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195629 (geraadpleegd op ).