Duitse bunker Oude Heiestraat 2 (Vladslo - WOI)

Tekst van Duitse betonnen militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78580)

Bovengrondse militaire constructie, aanpalend aan de bijgebouwen van de hoeve op adres Oude-Heiestraat nummer 2, ten zuidwesten van Bos Ter Heide. De omgeving is vlak. In vogelvlucht een ruime zes kilometer ten westen van de IJzer. Op circa 100 meter ten noordwesten, bij de Wikkelaarstraat nummer 9 is eveneens een betonnen militaire constructie van Duitse makelij aanwezig.

Gezien de beschermende voormuur, de restanten van hout en nagels en de witgekalkte muren, zou het om een Duitse commandopost kunnen gaan, gelegen ten oosten van de "Werken-Riegel" (achter de Duitse 3de linie), nabij Kortewilde.

Beschrijving

Betonnen militaire constructie, gebouwd aan en in de bijgebouwen van een boerderijtje. De constructie is deels tegen rijshout, deels tegen een houten bekisting gegoten. De achterkant, naar het noordoosten georiënteerd, heeft twee deuropeningen en twee vensteropeningen, die langs boven worden afgeschermd door een smal afdak. Op zo'n 130cm van de ingangen is een iets lagere, vrijstaande muur, die deze ingangen eveneens afschermt. De voorkant, naar het zuidwesten georiënteerd, bevindt zich deels in een schuurtje en lijkt gesloten. Het dak is plat, doch aan de zijkanten iets afgerond.

Hoogstwaarschijnlijk bestaat de constructie binnenin uit twee ruimtes. Het interieur is witgekalkt. In het plafond en de zijmuren bevinden zich nog resten houten planken en nagels.

Bron: WOI Relict (247): Duitse bunker Oude Heiestraat 2 (Vladslo - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele