Gedenkzuil voor de militaire en burgerlijke slachtoffers (Woumen - WOI-WOII)

Locatie

Gelegen op het dorpsplein van Woumen, rechts vóór de kerk.

Historische achtergrond

Het monument waarvoor het geld bijeengezameld werd bij onder andere naar de V.S. uitgeweken Woumenaars, werd onthuld op 10 juli 1927. Het beeld van Antoon Van Parijs zou geïnspireerd zijn op een ontwerp van een plaatselijke kunstschilder Karel Vanlerberghe.

Woumen, dat in Duits gebied kwam te liggen, werd volledig door de militairen opgeëist. De kerk deed geruime tijd dienst als lazaret voor de Duitse soldaten en brandde in 1917 af.

Beschrijving

Op een podium staat een zuil met ervoor een beeldengroep, alles uit hardsteen opgebouwd. Het podium bestaat uit vier treden met opzij ervan ruw behouwen stenen. Twee schuingeplaatste blokken steunen de zuil. De zuil is geleed en versmalt naar boven toe met zadeldakvormige top.

Voor de zuil staat het beeld van een treurende vrouw in een lange kapmantel, zij houdt de armen beschermend rond het hoofd van een jeugdige figuur, die met het gelaat naar de zuil toegekeerd staat.

Op de voorkant: bovenaan een zwart beschilderd kruis, daaronder staat '1914 1918' en '1940-1945', er is een hardstenen tekstplaat aangebracht 'Woumen aan zyne dooden' en het wapenschild van Woumen; op de rechterkant: een kruis, palmtak met helm in reliëf, 'gesneuvelde soldaten' met de namen; op de linkerkant: een hardstenen kruis in reliëf en een grote palmtak in reliëf; een lijst met de namen van de 'burgerlyke oorlogsslachtoffers'. Zwarte, uitgehouwen letters, namen alfabetisch gerangschikt, één naam 1940-1945. Op de achterkant is een klimmende leeuw in vlakreliëf uitgehouwen.

H. 590 cm x Br. 335 cm x D. 376 cm (podium)

• DEMOEN Herman 1984: Het Diksmuidse van toen, Brugge, Uitgeverij Marc Van de Wiele.