Belgische betonnen constructie Alveringemstraat 13 (Nieuwkapelle - WOI)

Tekst van Belgische militaire post met inscripties (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/78404)

Halfondergrondse betonnen militaire constructie, nu ingebouwd in de stal van de boerderij Alveringemstraat 13, op circa 1250 meter ten noordwesten van Nieuwkapelle. De omgeving is vlak.

Historische achtergrond

Betonnen constructie opgetrokken in 1918, door de 9de batterij, onder leiding van Luitenant Taymans. De constructie bevindt zich ter hoogte van de Belgische 2de verdedigingslinie. Volgens de boer bevond er zich een officierenkwartier op de boerderij. Andere constructies, die zich eveneens op en rond de boerderij bevonden, werden afgebroken.

Beschrijving

Rechthoekige, militaire constructie opgebouwd uit baksteen en beton (circa L. 500 x Br. 350cm), die meer dan 1m onder de grond zou steken. De achterzijde, naar het westen georiënteerd, heeft 2 deuropeningen, die nu zijn dichtgemetst door de landbouwer. Enkel de bovenzijde van deze deuropeningen zijn zichtbaar boven de grond. Volgens de landbouwer zijn de 2 deuropeningen de uiteinden van 2 gangen, die haaks staan op een derde gang (een U-vorm).

In de zichtbare muur zijn inscripties aangebracht: naast plantenmotieven staat heel duidelijk te lezen: "ANNO MLCCCCXVIII" - "9e Batterie" - "Lieutenant Taymans". Verder zijn nog andere namen, die behalve een "Jacquet" moeilijk te lezen zijn. Volgens de landbouwer staan ook binnenin namen gekrast. Er stonden nog andere betonnen constructies op het terrein van deze boerderij, maar deze werden afgebroken.

Bron: WOI Relict (232): Belgische betonnen constructie Alveringemstraat 13 (Nieuwkapelle - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele