Betonnen bunker van de Eerste Wereldoorlog

Tekst van Geallieerde militaire post (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/70201)

Locatie

Vrijstaande, bovengrondse betonconstructie in weide, tussen Groenendijkstraat 13 en 14, op circa 300 meter ten noorden van de IJzer, op circa 3 kilometer ten zuidoosten van Pollinkhove. Op 300 meter ten oosten ligt een andere betonconstructie. De omgeving is vlak en landelijk.

Historische achtergrond

De mogelijke functie van deze constructie is onbekend. Mogelijks gaat het om een opslagplaats. De IJzer vormde hier tijdens de loopgravenoorlog de 2de linie van de sector Nieuwkapelle.

Kenmerken

Bovengrondse constructie van circa 850 x 550 centimeter, met schuin opgaande muren en afgerond dak. Een deel van de constructie is opgetrokken met betonstenen, een deel met gegoten beton. Voor de bekisting binnen werden onder meer boomstammen gebruikt (in de lengte van het bouwwerk), waarvan er nog 1 bewaard gebleven is.

Aan de zuidwestkant zit een toegang. De muur is hier circa 80 centimeter dik. Behalve deze deuropening is het bouwwerk volledig gesloten.

  • VERBEKE R. s.d.: onuitgegeven nota’s.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Geallieerde militaire post [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195521 (geraadpleegd op ).