R.E. Farm Cemetery (Wijtschate - WOI)

Locatie

'R.E. Farm Cemetery' is gelegen langs de Wulvergemstraat, vlak naast een boerderij, op circa 2.5 kilometer ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate. De omgeving is heuvelachtig.

Historische achtergrond

Wijtschate was in Franse en Britse handen tot 1 november 1914, van juni 1917 tot april 1918 en vanaf 28 september 1918. Er waren bijzonder hevige gevechten in november 1914 en april 1918. R.E. Farm ('Royal Engineers Farm') was de Engelse naam voor de nabijgelegen 'Twaalf Bunders' boerderij. Deze boerderij kon in geallieerde handen blijven tot april 1918. De '1st Dorsets' begonnen er in december 1914 een begraafplaats ('No 1') aan de oostzijde ervan. Deze werd gebruikt door gevechtseenheden en medische posten ('Field Ambulances') tot april 1916 en af en toe nog eens in 1917. In januari 1915 begon hetzelfde bataljon een tweede begraafplaats aan te leggen ('No 2') ten W van de boerderij. Deze werd weinig gebruikt en bevatte de graven van 23 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 1 uit Canada. Na de oorlog werd 'No 2' ontruimd en overgebracht naar 'No 1', samen met nog 1 veldgraf. Drie Franse graven werden verwijderd.

Kenmerken

'R.E.Farm Cemetery' werd ontworpen door W.C. Von Berg. Via een ijzeren hekken en een toegangspad kan de begraafplaats bereikt worden. De eigenlijke begraafplaats neemt de vorm aan van een vierkant en is 1359 m² groot. Het terrein van de begraafplaats helt lichtjes en wordt omgeven door een bakstenen muur (die vrij hoog wordt daar waar het terrein afhelt). De 'Cross of Sacrifice' is van het type A1 en staat links in de hoek. Bij het bakstenen toegangspoortje (met ijzeren hekken) zijn de drie landplaten in de linkermuur ingewerkt. Hier staat te lezen: 'R.E. Farm Cemetery 1914-1917'. In de rechtermuur zit het registerkastje en hangt de CWGC-infoplaat.

De grafstenen maken deel uit van 4 perken. Op R.E. Farm Cemetery liggen 132 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven (waarvan 11 niet geïdentificeerd konden worden) en 47 Canadezen.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.