Neoclassicistisch herenhuis

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, met zadeldak, volgens archiefstukken van 1846. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met enkelhuisopstand. Arduinen plint met getraliede keldergaten en geprofileerde afschuining. Licht uitspringende en bredere rechter poorttravee, natuurstenen benedenverdieping met horizontale banden die uitstralen boven de poort. Door arduinen cordons gemarkeerde vensterregisters. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijstingen, op de benedenverdieping voorzien van persiennes; bovenvensters met houten rolluikkasten. Deurvensters van de bel-etage onder arduinen kroonlijsten op consoles en voorzien van een gemeenschappelijk arduinen balkon op vijf rolwerkconsoles en afgesloten door een ijzeren empireleuning. Bel-etagevenster boven de koetspoort, gemarkeerd door een driehoekig fronton. Rondboogpoort met geprofileerd beloop, sluitsteen en bovenlicht met waaier. Hoofdgestel met twee brede casementen op de fries uitspringende kroonlijst op klossen, gekornist boven de poorttravee.

Interieur

Halfrond trappenhuis in empirestijl: met gekleurd marmer ingelegde vloer onder met stuc versierd koepelgewelf; merkwaardige hangende draaitrap met gesculpteerd vrouwenbeeld leunend tegen de trappaal. Twee ineenlopende salons voorzien van deurstukken en wanden met grote geschilderde, typisch neoclassicistische taferelen, voorts panelen met Romeinse vaasmotieven, marmeren schouwen en stucplafonds.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1846/7182.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke