Neoclassicistische herenhuizen

Tekst van Herenhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304827)

Neoclassicistische herenhuizen, uit het derde kwart van de 19de eeuw, van drie bouwlagen met bepleisterde, beschilderde lijstgevel op sokkel van arduin. Nummer 15, enkelhuis van zes traveeën, vermoedelijk daterend van 1869, nummer 19 dubbelhuis van vier traveeën. Belijnende schijnbossage, puilijst, kordons, en houten kroonlijst op klossen of consoles boven panelenfries. Accent op deurrisaliet met bel-etagebalkon op bewerkte consoles, voor nummer 15 met balustrade, herhaald voor aansluitende vensters, deurvenster onder segmentbogig fronton, rondboogpoort, voor nummer 19 met ijzeren hekken herhaald voor alle bovenvensters, deurvenster onder geprofileerde waterlijst, rechthoekige poort. Verder rechthoekige vensters in geriemde omlijsting met verkleinende ordonnantie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita