Westermeersmolen

Ten westen van Puyenbrug nabij de Zuidlede en in een hoek gemaakt door twee vanaf Puyenbrug vertrekkende populierendreven: puin van waterwindmolen "Westmeersmolen". Oorspronkelijk een ronde bakstenen poldermolen, opgetrokken in 1819 zowel voor de afwatering als de bevloeiing van de omgevende landerijen (door middel van een scheprad). In 1896 reeds beschreven als puin en vermoedelijk sindsdien verticaal gehalveerd.

• BAUTERS P. 1986: Inventaris van het Oostvlaams molenbestand, Gent, 154.
  • VANACKER D.-HENDRYCKX M. 1982: Langs Het Kanaal, Gent, 87-88.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke