Robert Molsstraat

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Haantjeslei en de Markgravelei. Geopend in 1909 samen met de Lemméstraat op gronden van de Maatschappij Terrains et Entreprises. Naamgeving in hetzelfde jaar naar de Antwerpse schilder Robert Mols (1843-1903).

Zeer homogene bebouwing van burgerhuizen en meergezinswoningen in neoclassicistische, eclectische, beaux-arts- en art-nouveaustijl, opgetrokken tussen 1909 en 1914. Belangrijkste actoren in de bouw van woningen waren de Naamlooze Maatschappij “Vooruitzicht”, aannemer Martin Brouwers, en vastgoedinvesteerder Jos Thijssen-Peeters. De gevelwanden zijn nagenoeg intact bewaard, op drie nieuwbouwpanden en de pare hoekpercelen met de Markgravelei na. Woon- en handelspanden met kleurrijke baksteenparementen op de hoeken van de Haantjeslei, nummer 1-3 in opdracht van Louis Floren gebouwd naar een ontwerp door architect G. De Vester uit 1912, nummer 2 en de aanpalende woning in beaux-artsstijl op nummer 4 door aannemer Adriaan Brosens in 1910.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1912#1383 (nummer 1-3), 1910#1383 (nummer 2) en 1910#1748 (nummer 4).

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo