Mozartstraat

Straat met rechtlijnig tracé tussen de Mechelsesteenweg en de Harmoniestraat. Geopend in 1879 en in verband met de nabij gelegen Harmonie genoemd naar de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

Homogene bebouwing met burgerhuizen in neoclassicistische stijl uit de jaren 1880 tot 1886 aan de onpare zijde, slechts op twee percelen onderbroken door naoorlogse flats.. Tot de doorsnee of minder gave panden behoren een geheel van twee gekoppelde burgerhuizen door aannemer Joannes Franciscus Reusens uit 1886 op nummers 13-15, en de woning Delescluze-De Swert door aannemer Pieter De Ley uit 1881 op nummer 19. De pare zijde wordt gedomineerd door grootschalige, op één na naoorlogse flatgebouwen

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1886#562 en 1881#446.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Braeken, Jo