Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Tekst van Burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/303961)

Burgerhuis in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1870 opgetrokken in opdracht van de weduwe P. Guys. Uit het bouwdossier vallen ontwerper noch aannemer af te leiden. Oorspronkelijk gebouwd als rijhuis, kwam het pand in 1880 op de hoek te liggen van de Lange Lozanastraat en de nieuw aangelegde Rudolfstraat. Naar een ontwerp door de architect Edouard Van Opstal uit 1909, kreeg de woning een uitbreiding aan de tuinzijde, werd de blinde zijgevel doorbroken met drie venstertraveeën, en verfraaid met een stucdecor in beaux-artsstijl. Het plan om gelijktijdig de voorgevel te bekronen door een attiekbalustrade met centraal fronton en vazen, vond vermoedelijk geen doorgang. Opdrachtgever van deze verbouwingswerken was de toenmalige eigenaar de heer A. de Browne de Tiège.

Met een gevelbreedte van vijf traveeën, omvat de rijwoning twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met geblokte begane grond, rust op een plint uit blauwe hardsteen. Geleed door de puilijst, legt de compositie de klemtoon op de middenas met het inkomportaal, op de bovenverdieping gemarkeerd door een balkon met consoles en doorgetrokken smeedijzeren borstwering. Deze laatste dateert vermoedelijk van de verbouwing uit 1909, net als de smeedijzeren inkomdeur. Verder beantwoordt de opstand aan een regelmatig ordonnantieschema, opgebouwd uit registers van getoogde muuropeningen, de bovenvensters in geriemde omlijsting met oren. Een klassiek hoofdgestel met houten kroonlijst op consoles en tandlijst vormt de gevelbeëindiging. In de zijgevel wordt het middenrisaliet met gebogen fronton van de traplichten, geflankeerd door gecanneleerde pilasters. Houten vensterschrijnwerk en gietijzeren voetschraper.

Over de volledige diepte opgedeeld door de centrale vestibule, bood de begane grond oorspronkelijk in de linkerhelft ruimte aan het salon en de eetkamer, en in de rechterhelft aan de spreekkamer, de traphal en de keuken. De bovenverdieping omvatte vier slaapkamers gegroepeerd rond de traphal. De uitbreiding van 1909 betrof een veranda, pomphuis annex wc op de begane grond, en twee extra slaapkamers op de bovenverdieping.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1870#730 en 1909#1933.

Auteurs:  Braeken, Jo