Twee burgerhuizen

Tekst van Burgerhuis in neoclassicistische stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304591)

Nummers 24 en 26. Enkelhuizen met bepleisterde en beschilderde lijstgevel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 24 naar ontwerp van F. Durlet, van 1890, met plastisch uitgewerkt neoclassicistisch decor van schijnbossage en -voegen, middenrisaliet met balkon op bewerkte voluutconsoles, omlijst deurvenster onder gebroken segmentbogig fronton, zware kordons en kroonlijst onder later toegevoegd pseudo-mansardedak; nummer 26 in neo-Lodewijk XVI van circa 1905 met centrale erker en balkon, stucguirlandes en -medaillons, geriemde vensteromlijstingen met festoenen en sleutel en strakke gevelafsluiting op gegroefde consoles.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1890#707.

Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194541 (geraadpleegd op ).