Burgerhuis in neorenaissancestijl

Tekst van Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/304482)

Nummers 78 en 80. Twee enkelhuizen van twee traveeƫn en drie bouwlagen, eclectische stijl met neo-Vlaamserenaissance-inslag, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Nummer 80 naar ontwerp van L. Tulpinck en M. De Braey volgens inscriptie. Lijstgevels van bak- en natuursteen op sokkel van arduin.

Nummer 78 met risalietvormende deurtravee; rechthoekige deur met oeil-de-boeuf in omlopende renaissance-omlijsting. Venstertravee met ijzeren balkon op voluutconsoles.

Nummer 80 met gekoppelde bel-etagevensters onder gebroken fronton, balkon met gebombeerde leuning met postamenten van natuursteen en ijzeren hekwerk; inmiddels gesloopt.


Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/194316 (geraadpleegd op ).