Hoeve De Langmorter

De bescherming als monument betreft de hoeve, zogenaamd De Langmorter.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: De hoeve Langmorter heeft historische, artistieke en volkskundige waarde als monumentale, gaaf bewaarde hoeve met losstaande bestanddelen en 1776 gedateerd woonhuis. Het is een voorbeeld van een voor de streek zeer rijkelijk uitgevoerde hoeve. Het ontstaan in een periode van intensieve grondontginning en het bezit van een adellijke familie verklaren het gebruikte bouwmateriaal (baksteen) en het volume van de hoeve.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000789, Hoeve De Langmorter (WYLLEMAN L., 1993).