Tekst van Steenkoolmijn Helchteren-Zolder: burelen, elektrische centrale, synoptisch bord, elektrisch schakelbord, schachtbok met ontvangstgebouw en watertoren (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4114)

De bescherming als monument betreft verschillende onderdelen van de voormalige steenkoolmijn van Helchteren-Zolder:
Het bureelgebouw met hoofdburelen;
De voormalige elektrische centrale;
Het synoptisch bord van de kolenwasserij;
Het elektrische schakelbord in het ketelhuis;
De schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw;
De watertoren van het Monnoyer-type.

De site werd in twee fasen beschermd. In 1993 werden het bureelgebouw, de voormalige elektrische centrale, het synoptisch bord van de kolenwasserij, het elektrisch schakelbord in het ketelhuis, schachtbok nummer 2 met ontvangstgebouw en de watertoren als monument beschermd. In 1995 volgde het ophaalmachinegebouw met inbegrip van verschillende machines en de schoorsteen.