Winkelhuis

Tekst van Porseleinwinkel Vanhoecke (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18979)

Breedhuis van drie traveeƫn en twee bouwlagen, met zadeldak (Vlaamse pannen), hoogstwaarschijnlijk uit vierde kwart 18de eeuw. Circa 1900 is de lijstgevel voorzien van een merkwaardig parement van gekleurde vierkante geglazuurde tegels met figuratieve voorstellingen in art-nouveaustijl van een kwalitatief vrij hoog niveau. De eenvoudige houten winkelpui dateert waarschijnlijk uit dezelfde periode. De plint vertoont twee omlijste tableaus met een naturalistisch bloemenperk. De borstwering zit spijtig genoeg verscholen achter een reclamebord. De bredere middenpenanten op de bovenverdieping zijn voorzien van een tableau met een sierlijke vaas met margrieten terwijl op de hoekpenanten klimmende bloemenranken voorkomen. Onder de houten kroonlijst komt een bovenaan links licht beschadigde fries voor met bloementakken en drie ronde medaillons met parel- en eierlijst waarin drie vrouwelijke portrethoofden voorkomen met een typische haartooi versierd met bloemen.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4nb Noord-Oost, Brussel - Gent.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Porseleinwinkel Vanhoecke [online], https://id.erfgoed.net/teksten/18979 (geraadpleegd op ).