Kasseiweg Koepoortstraat

Ten noordwesten grenst de citadel van Zoutleeuw aan de Koepoortstraat, een landelijke, gedeeltelijk met hagen omzoomde kasseiweg, die van oudsher de stad Zoutleeuw verbond met de zuidelijk gelegen weilanden en momenteel de lokale verbindingsweg met Helen vormt.

De Koepoortstraat verwijst naar de vroegere Koepoort, één van de vijf stadspoorten van de derde stadsomwalling, zoals aangegeven op de kaart van Deventer (circa 1560).

Aanvankelijk was de Koepoortstraat, die zich ongeveer ter hoogte van de Dormaalsebeek aftakt in de richting van Dormaal, de enige verbindingsweg met Dormaal. Sinds de aanleg van de Stationsstraat op het einde van de 19de eeuw is deze aftakking echter in onbruik geraakt.

De Koepoortstraat, in oude teksten ook ‘Koeystraet’ genoemd, is een oude weg waarvan het tracé en de functie in de loop der tijden nagenoeg ongewijzigd zijn gebleven. Dit blijkt uit een confrontatie van de huidige situatie met het stadsplan van Zoutleeuw opgemaakt door Jacob van Deventer (circa 1560), met het kaartboek van de Abdij van Averbode (1659) en de Kabinetskaart de Oostenrijkse Nederlanden (Ferrariskaart, circa 1777), waar de weg is weergegeven als een met bomen omzoomde weg.

Deze landelijke kasseiweg is op een natuurlijke wijze in zijn omgeving geïntegreerd.

Bron: Archief Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, dossiernummer DB000732 DG: "Bolwerken" of Citadel, Koepoortstr & J. van Heelustraat, advies bij bescherming.