Sint-Rochuskapel

Gebouwd op grond en op kosten van de familie Smet in 1834. Gelegen in een met haagbeuk omgeven perceeltje met linden en berken, beneden het straatniveau, nabij de grens met Hingene.

Gecementeerde en witgeschilderde kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdig uitspringend koortje onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien); voorafgegaan door een deels aangepaste portiek met bewaarde, arduinen zuilen op vierkante sokkel, die oorspronkelijk een driehoekig fronton droegen (zie oude foto's). Rechthoekige deur met houten latei en rondboogvenstertjes. Portiek en interieur met tongewelf.

• VAN ROOSBROECK J.J., Bornem 1900, Wespelaar, 1988, p. 17.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Kennes, Hilde