Parochiekerk Sint-Michiel met omgeving

Tekst van Parochiekerk Sint-Michiel met omgeving (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/915)

De bescherming als dorpsgezicht betreft de parochiekerk Sint-Michiel en de omgeving. De aansluitende bebouwing van de kerk bestaat uit de pastorie, de hoeve naast de kerk en het huis ertegenover, en is van belang omwille van de onbebouwde percelen van productief akkerland die het landelijk aspect van de ligging van de kerk bepalen.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: Het ensemble van de kerk met kerkhof, de pastorie en de overige gebouwen gelegen langs de smalle en oude Kerkstraat, vormen een belangrijke voorbeeld van een oude dorpskern van het straattype. Het geheel van de opgesomde gebouwen, samen met de omringende akkers is landschappelijk zeer waardevol. Deze landelijke kern sluit aan bij een groter open landschap dat langs de zuidzijde door bossen wordt afgesloten.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000520, Sint-Michielskerk en omgeving (S.N., 1979).