Vijf huizengroepen in tuinwijk

Vijf huizengroepen afwisselend met en zonder voortuin, met de achterliggende huizen tot Steenakker een tuinwijk vormend waar doorheen de volgende straten met bijhorend pleintje lopen: Rombaut Keldermansstraat met Jacob Ondermaercqplein, Domien De Waghemakerestraat met Lieven Plumionplein, Bernard de Wildestraat met David 't Kindtplein en het ruime Pieter Huyssensplein met Simon Van Assche- en Jan Stassinsplein, alle namen ontleend aan bekende historische Vlaamse bouwmeesters. Volgens archiefstukken en de arduinen gedenkplaat op de linker zijgevel van Zwijnaardsesteenweg nummer 617 werd de tuinwijk in 1924-1925 opgericht door de Gentsche Maatschappij voor Goedkoope Woningen naar ontwerp van de architecten O. en A. Vande Voorde en J. Minnaar. Tuinwijk van het veel voorkomende doorsneetype met eenvoudige bakstenen huizen opgetrokken in groepjes van twee, vier, vijf of zeven. Breedhuizen met twee bouwlagen en één travee van het enkelhuistype onder pannen zadeldaken. Brede puntgevels of lijstgevels geritmeerd door puntgevels. Ruime rechthoekige vensters onder bakstenen druiplijst.

Rechthoekige deuren in vlakke bakstenen omlijsting, korfboogdeuren enkel met druiplijst. Baksteenfriezen toegepast als gevelversiering.

In 1974 werden reeksen autoboxen gegroepeerd ingeplant op de ruimste groenzones van de tuinwijk gevormd door aan elkaar palende achtertuinen. Bestaande voetgangerspaden, die langs die achtertuinen voerden, werden verbreed om de toegang voor voertuigen mogelijk te maken. Tezelfdertijd werden parkeergelegenheden gecreëerd op de plantsoenen van de zes binnenpleinen.

• Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, 1387-1388, Z.39.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke