Sint-Laurentiuskapel met omgeving

Tekst van Sint-Laurentiuskapel met omgeving (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/1673)

De bescherming als dorpsgezicht omvat de Sint-Laurentiuskapel met omgeving, namelijk een deel van het gehucht Helen aan de Orsmaalstraat. De kapel is als monument beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde van de omgeving van de Sint-Laurentiuskapel van Helen als volgt: "een gaaf bewaarde landelijke kern, gevormd door een kapel, een pastorie en een vierkanthoeve, die door haar excentrische ligging ten opzichte van de overige bebouwing het omringende landschap domineert."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000052, Sint-Laurentiuskapel en onmiddellijke omgeving (PAESMANS G., 1993).