Onze-Lieve-Vrouwkapel, hoeve Boswinning en omgeving versie 2 - 29/3/2016

Tekst van Onze-Lieve-Vrouwkapel, hoeve Boswinning en omgeving (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/226)

De bescherming als dorpsgezicht omvat het gehucht in Bos met vrij recente bebouwing, geconcentreerd rond de gotische Onze-Lieve-Vrouwkapel en met meer zuidwaarts de gesloten hoeve Boswinning.

Het beschermingsdossier motiveert de esthetische waarde van de onmiddellijke omgeving van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Boswinning als volgt: "een gaaf bewaard landelijk gehucht als omkadering van de Onze-Lieve-Vrouwkerk enerzijds en het landbouwareaal van de Boswinning als economische en landschappelijk waardevolle context anderzijds."

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).