Onze-Lieve-Vrouwekapel versie 2

Tekst van Onze-Lieve-Vrouwekapel (https://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/221)

De bescherming als monument betreft de Onze-Lieve-Vrouwekapel, een voormalige kloosterkapel, anno 2013 gebruikt als parochiekerk van het gehucht Bos.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Bos als volgt:

  • "de historische waarde: voormalige kloosterkapel van het tijdens de godsdienstoorlogen volledig vernielde klooster van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën.
    De ruwe, onafgewerkte noordwanden van beuk en transept zijn de enige materiële sporen die nog wijzen op het bestaan van dit l6deeuwse vrouwenklooster dat de regel aan de Heilige Augustinus volgde."
  • "de artistieke waarde: merkwaardige, vrijwel homogeen gotische kapel uit de 16de eeuw met boeiend volumespel bestaande uit eenbeukig schip (1559) bekroond met klokkenruiter, een transept en een aanzienlijk hoger, twee traveeën diep en vlak afgesloten koor (1510) met aanleunende sacristie (17de eeuw) het geheel opgetrokken in bak- en kalkzandsteen.
    Karakteristieke elementen zijn onder meer het fraai geprofileerde, weliswaar bescheiden westportiek met drielofmotief (1559), het indrukwekkende drielicht-venster met laatgotische tracering in het zuidtransept, en de piscina (waterbekken) in de vorm van een met hogels versierde spitsboognis (1510) in het koor."
  • Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DW000053, Bosstraat: Onze-Lieve-Vrouwkerk, Boswinning en onmiddellijke omgeving te Bos (PAESMANS G., 1994).

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/187433 (geraadpleegd op ).