Classicistisch burgerhuis

De bescherming als monument betreft het burgerhuis met classicistische arduinen lijstgevel uit het laatste kwart van de 18de eeuw.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt:
Artistieke waarde: door zijn gaafheid vormt dit pand, dat vermoedelijk dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw, een mooie illustratie van de lokale Louis XVI-stijl, gekenmerkt door een geprofileerde arduinen lijstgevel met hoekpilasters met ingediepte voegen die een gekorniste kroonlijst dragen en een geaccentueerde middentravee met segmentboogvormig fronton met bloemslingers boven de inkomdeur en op de verdieping een gevelmedaillon dat de Boodschap aan Maria voorstelt.
Documentaire waarde: aangezien er in Halle slechts drie voorbeelden van 18de-eeuwse arduinen gevels zijn bewaard, is het een belangrijk document. De Hallese voorbeelden zijn, in vergelijking met andere steden, relatief bescheiden van opzet. Belangrijke karakteristieken zijn de symmetrisch, weinig geornamenteerde gevelopbouw belijnd door gevelhoge pilasters en een getande of geprofileerde kroonlijst, een licht geaccentueerd middentravee en sierelementen zoals rozetten, loofwerk en festoenen ontleend aan de Louis XVI-stijl.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000065, Woning (Paesmans G., 1993).