Sint-Vincentius à Paulo, provincialaat van de broeders van Liefde

Tekst van Het Strop van de Broeders van Liefde (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18721)

Sint-Vincentius à Paulo, provincialaat van de broeders van Liefde. Achterin gelegen imposant neoclassicistisch gebouw oorspronkelijk met rechthoekige plattegrond, onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf aan de straatkant, van 1897. Voortuin afgesloten door blinde bakstenen muur met centraal poortgebouw voorzien van rondboogpoort met arduinen posten onder gebogen houten kroonlijst met klossen. Een overkoepelde glazen gang verbindt het poortgebouw met de ingang van het hoofdgebouw. Bakstenen lijstgevel met dubbelhuisopstand, van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag met een uitspringende middentravee begrensd door pilasters met Korinthisch kapiteel op bovenverdieping. Begane grond verlicht door rondboogvensters met booglijsten op verbonden imposten. Bovenverdieping op hoeken begrensd door kolossale Korinthische pilasters. Brede rechthoekige vensters tussen pilasters met Toscaans kapiteel. Middentravee met groot rondboogvormig drielicht afgesloten door balustrade en met ingeschreven nis met beeld van Sint-Vincentius à Paulo. Hoofdgestel met kroonlijst voorzien van tandlijst en klossen. Centraal gebogen fronton. Omringd door nieuwe aanbouwsels.

• DE BEUCKELAER L. 1966: Kleine geïllustreerde historiek, Helpende Handen, 38, 92.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke