Dorpspomp

Tekst van Dorpspomp met beeld van Maarten Steyaert (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200726)

Midden het bredere eind van het plein en met de rug naar de Dekenijstraat: monumentale hardstenen pomp, opgericht in 1863 op de plaats van een gemeenschappelijke waterput. Hoge vierkante sokkel met twee waterbekkens en onder overkragende lijst. Daarboven: obelisk met borstbeeld van de in Zomergem geboren theoloog M. Steyaert. In 1991 voorzien van volgend opschrift: "Ten jare 1867/ is deze pomp/ opgericht/ ter nagedachtenis/ van/ MAARTEN/ STEYAERT/ alias/ PRIMUS/ 16.04.1647 17.04.1701/ Baccalaureus/ in de godgeleerdheid/ Burgemeester: B. Van Hecke/ Schepenen/ E. Bultinck/ F. De Wispelaere/ Sekretaris: AD. Vande Weghe/ Bouwmeester: EDM. Paternotte".

• Zo kwam Zomergem in de pers, Ons soldatenblad, XXX, 4, 1983, p. 73.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. 1994: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Waarschoot - Zomergem, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n5, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke