Katholieke jongensschool

Katholieke jongensschool, volgens kadastergegevens gebouwd in 1913. Complex bakstenen gebouw met neogotische inslag. Aan de straat palend directiehuis op L-vormige plattegrond, aanpalend poortgebouw en afsluitmuur (rechts). Achteraangebouwde vleugel met klaslokalen (nok loodrecht op de straat) met aangrenzend speelplein en tuin. Directiehuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen en vier traveeën onder snijdende zadeldaken (pannen) met rechterzijtrapgevel. Doorlopende ruw gekapte natuurstenen sokkel in regelmatig metselverband.

Toepassing van sierankers. Links licht uitspringend risaliet van twee traveeën eindigend op trapgevel en midden met opgaande muurdam ter markering der schouw. Rechthoekige muuropeningen gevat in korfboog- of rondboogvormige spaarvelden onder geprofileerde bakstenen booglijsten.

Poortgebouw met trapgevel voorzien van overhoeks topstuk. Breed rondboogportaal en gekoppeld zoldervenster. Afsluitmuur door pilasters in panelen verdeeld versierd met boogfriezen, afgedekt door ezelsrug met pannen.

Vleugel met klaslokalen van twee bouwlagen met ruime rechthoekige vensters per travee in steekboogvormige spaarvelden. Verdieping afgelijnd door boogfriezen.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, mutatieschetsen Gent, afdeling I (Gent), 1913/38.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke