Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten

Tekst van Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18692)

Parochiekerk Sint-Pieters-Buiten. Oprichting van een proosdij in 1856 en bouw van een kleine bakstenen kerk naar ontwerp van J.B. Boterdaele. In 1874 verheven tot parochie. Door de aangroei van de wijk na de verkaveling van de terreinen van de wereldtentoonstelling werd de kerk te klein bevonden en door architect V. Vaerwyck uitgebreid en vernieuwd in modernistische trant tussen 1934 en 1937. In 1935 werd het oude koor en de sacristie afgebroken en de hoge vierkante toren (noordzijde) met portaal onder driehoekig fronton met opschrift, jaartal 1936 en reliƫf van Sint-Pieter aangevat. Inwendig werden de gewelven van midden- en zijbeuken vernieuwd en verrijken beelden van O. Sinia en kleurige glasramen naar ontwerp van L.C. Crespin het geheel.

• DE PAEPE J. 1974: 100 jaar Sint-Pieters-Buiten, Gent (1874-1974), Gent.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke