Reeks lijstgevels

Tekst van Neoclassicistische eenheidsbebouwing (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5497)

Sint-Jorispoort nummers 1-27. Reeks van eertijds bepleisterde en beschilderde en heden gedecapeerde lijstgevels van elk twee traveeƫn en drie bouwlagen onder doorlopende zadeldaken, daterend van circa 1825, aansluitend bij de gevels aan het Mechelseplein. Op de begane grond enkele fraaie neoclassicistische houten winkelpuien met enkelhuisopstand en kroonlijst op tandlijst. Voorts eenvoudige bakstenen lijstgevels met verwerking van waarschijnlijk hergebruikte zandsteenblokken. Eenvoudige rechthoekige vensters op lekdrempels en houten geprofileerde kroonlijst op klossen.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine