Huizen

Tekst van Sociaal appartementsgebouw ontworpen door Ch. Van Rysselberghe (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18664)

Huizengroep met aan de achterzijde een gelijkaardige gevelwand uitziend op Biezenstuk nummers 103-123. Gebouwd in 1912-13 samen met de huizenrij Zonnebloemstraat 12-58 door de "Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen" naar ontwerp van stadsarchitect Ch. Van Rysselberghe onder leiding van de aannemers Van Herrewege & De Wilde (zie gedenksteen en bouwaanvraag).

De gevels vertonen het uitzicht van een landelijk burgerhuis doch zij worden volgens het ontwerp opgesplitst in respectievelijk vierentwintig en achttien woningen van verschillende grootte (een op ieder verdieping) en vier winkels. Sterk geritmeerde gevelwand door opeenvolging van de puntgevels met houten overluifeling. De begane grond bevat telkens drie rondboogdeuren, geflankeerd door een rondboogvenster, waarvan de middelste leidt naar de bovenverdieping. Brede bovenvensters, meer bepaald een rechthoekige venster en een rondboogvenster, met balkon.

• Stadsarchief Gent, reeks VII, beluiken, 1367-68, R.27.
  • BAERTSOEN M. 1913: De Gentsche Maatschappij der Werkmanswoningen, Gent, 23-25.