Hof van Herzele

Sint-Baafsplein nummer 66-70, Lange Kruisstraat 2. Classicistisch hoekhuis van drie bouwlagen, linkergedeelte of nummer 70 onder zadeldak (mechanische pannen), rechtergedeelte of nummer 66-68 onder lager zadeldak (kunstleien); volgens archiefstukken daterend uit 1771, doch later aangepast. Volgens oorspronkelijke ontwerptekening, gesigneerd J.B. Simoens, voorgevel van negen traveeën en twee bouwlagen (heden drie bouwlagen) met drie hoger opgetrokken middentraveeën bekroond met driehoekig fronton en tweede bouwlaag afgelijnd door eenvoudig hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op klossen. Drie linkertraveeën van voorgevel en zijgevel van acht traveeën verhoogd met één bouwlaag in de 19de eeuw, drie rechtertraveeën van voorgevel verhoogd met één bouwlaag in eerste kwart 20ste eeuw (volgens met oude prentkaarten). Heden voorgevel, bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met getoogde bovenvensters in geriemde omlijsting met doorgetrokken onderdorpels op de tweede bouwlaag; gelede architraaf van vroegere gevelbekroning behouden boven vierde tot negende traveeën; omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries, kroonlijst deels op klossen en driehoekig fronton met oculus boven drie middentraveeën. Twee rondboogdeuren ingeschreven in hardstenen omlijsting, tussen tweede en derde travee en in zevende travee: eerste afkomstig uit zesde travee van zijgevel en tweede nog steeds op oorspronkelijke plaats; beide ingeschreven in rechthoekige omlijsting, met geprofileerd beloop op neuten, afgedekt met rechte kroonlijst op gegroefde consoles versierd met opgehangen festoenen. Zijgevel van acht traveeën eveneens met getoogde vensters in geriemde omlijsting en afgelijnd met zelfde hoofdgestel. Afgeschuinde hoek met boven cordon van tweede bouwlaag, kleine rondboognis met beeldje van Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Begane grond totaal gewijzigd, enkel deuromlijstingen behouden.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 282, nummer 15.