Herenhuis Het Kapittel

Sint-Baafsplein nummers 32-64. Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (pannen), voorzien van twee dakkapellen met driehoekig fronton. Volgens archiefstukken werd in 1774 een bouwaanvraag ingediend door Joan De Frij, wijnkoopman, voor het optrekken van een nieuwe gevel. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën bekroond met driehoekig fronton met ovale oculus. Begane grond in afgevlakte bossage, afgelijnd door cordon. Rechthoekige bovenvensters met kleine houten roedeverdeling in de ram en gevat in geriemde omlijsting met oren. Deur en koetspoort in zijtravee gevat in rechthoekige hardstenen omlijsting: verhoogde spiegelboogdeur met breed geprofileerd beloop met neuten ingeschreven in rechthoekige omlijsting met festoenen in de zwikken en afgedekt met rechte druiplijst; spiegelboogvormige koetspoort met breed geprofileerd beloop met neuten, vlakke sluitsteen en eveneens ingeschreven in rechthoekige omlijsting afgedekt door rechte druiplijst; accoladevormige tussendorpel met ajour uitgewerkte smeedijzeren waaier en deurvleugels (19de eeuw?).

Oude achterbouw, vermoedelijk uit 17de eeuw, heden ingepalmd door het hotel dat in het herenhuis ondergebracht is. Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, leien); rechter zijgevel: bakstenen trapgevel met rechthoekige vensters met sporen van verdwenen zandstenen kruisen; linkerzijgevel: bakstenen puntgevel met getoogde vensters.

• Stadsarchief Gent, reeks 535, bundel 282, nummer 17.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke