Hoekhuis

Het huis naast de aula, vroegere woning van Ch. Van Hulthem en voormalig postgebouw, behoort heden tot het complex van de Rijksuniversiteit Gent.

Drie bouwlagen hoog neoclassicistisch hoekhuis met afgewolfde daken (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde voorgevel van negen traveeën op een sokkel van arduin. Vooruitspringend middenrisaliet van vier traveeën en een deurrisaliet. Imitatiebanden onder de puilijst en geblokte banden in het middenrisaliet. Rechthoekige vensters, in een geprofileerde omlijsting met oren, op de tweede bouwlaag ter hoogte van het middenrisaliet verrijkt met een sluitsteen en doorlopende onderdorpels, op de derde bouwlaag met lekdrempels op consoles, gevormd door de doorlopende omlijsting. Steekboogdeur met uitgewerkte vleugeldeur in een van oren en gefestoeneerde sluitsteen voorziene geprofileerde omlijsting. De balustrade erboven rust op consoles in de vorm van ramskoppen met festoenen; deurvenster met een kroonlijst op classicistische consoles. Eenvoudig hoofdgestel gesteund door consoles boven de risalieten. Sobere zijgevel, in Korte Meer, met verspringende bouwlaaghoogte. Rechthoekige vensters met lekdrempels.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen