Burgerhuis L'Oiseau Bleu

Twee gekoppelde woningen in villastijl, gesigneerd Geo Henderick en daterend van 1929. Opmerkelijk werk uit Hendericks symbolistische periode, zogenaamd "L'Oiseau Bleu" naar een toneelstuk van Maurice Maeterlinck van 1908. Baksteenarchitectuur aansluitend bij de Amsterdamse School door zijn speelse vormen en decoratieve gevelelementen. Symmetrisch opgebouwde voorgevels van twee travee (spiegelbeeldschema) met drie bouwlagen onder een zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat). Contrastwerking tussen de donkere bakstenen onderbouw en zijtravee en de licht geschilderde gecementeerde erkers en bekronende puntgevels (klokgevels volgens het ontwerp). Bas-reliëf met de voorstelling van een vogel met gespreide vleugels (symbool van het intiem geluk) op de scheiding van de twee woningen. Ruime rechthoekige vensters met horizontale raamverdeling, rondboogvormige deurvensters op de bovenste verdieping. Zijtravee van één bouwlaag onder bakstenen vleugelstukken eindigend op gestileerde voluten en met bekronend bolornament; versiering met in baksteen uitgewerkte namen "TYLTYLMYTYL". Rondboogdeuren onder gebogen luifel.

Behouden voortuintje afgesloten door ijzeren leuningen op bakstenen voet.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1929/P/15.