Burgerhuizen ontworpen door Prosper Buyck

Tekst van Burgerhuizen ontworpen door Prosper Buyck (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18578)

Ensemble van vier woonhuizen volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect P. Buyck van 1900. Complex met merkwaardig gevelperspectief door een trapsgewijze overgang van de rooilijn van woningen met een voortuintje tot de eigenlijke rooilijn ter hoogte van de hekken.

Parement van verschillend getinte baksteen, geleed door beschilderde banden op arduinen plint. Enkelhuizen van twee traveeën met drie bouwlagen en mansardedak (leien). Nummer 99-105, reeds vooruitspringend op nummer 95-97, met smalle deurtravee en vooruitspringende venstertravee voorzien van een terras boven het souterrain dat reikt tot de eigenlijke rooilijn. Links telkens smalle zijtravee, zijwand uitziend op het terras verfraaid met decoratief art-nouveauschilderwerk op linnen, ingekleefd in een pleisterlaag (heden in slechte staat). Smalle hoektravee van nummer 107-111 boven de kroonlijst uitgebouwd tot zeshoekig torentje, oorspronkelijk onder peerspits. Variërende erkers en vensters. Licht getoogde deur met lateiconsooltjes, gebogen waterlijst en vierkant bovenlicht.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1900/B/30.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke