Sociale woningen

De rechtse zijde van de Zebrastraat wordt voornamelijk bepaald door een merkwaardig complex van sociale woningen (nummers 12 tot 212), eigendom van de Gentse Maatschappij der Werkerswoningen naar ontwerp van stadsarchitect Charles Van Rysselberghe, ingehuldigd in 1908. "de Cirk", omvattende een huizenrij van dertien huizen aan de Zebrastraat met centrale doorgang naar een ovaal, beboomd binnenplein met acht afzonderlijke woningen en tien panden met twee woningen per bouwlaag. Bakstenen straatwanden met drie bouwlagen van respectievelijk zeven en acht traveeƫn, met afgesnuite hoeken die de doorgang flankeren. De twee hoekpanden waren oorspronkelijk voorzien als winkels.

Getoogde benedenvensters onder bakstenen booglijst. Verticaal gerichte bovenverdieping met rechthoekige vensters die per travee gevat zijn in een rechthoekige omlijsting met sierpanelen op de borstwering. Omlopend cordon en kroonlijst. Gebogen gevelwand op het binnenplein, aanvankelijk met gelijkaardige ordonnantie en geritmeerd door halfrond uitgewerkte deurtravee met gegroepeerde trappen. In 1930 toegevoegde vierde bouwlaag waardoor het oorspronkelijke project van Van Rysselberghe enigszins geschonden werd.

• BAERTSOEN M. 1923: Gentsche Maatschappij der Werkerswoningen, historisch overzicht, Gent.
  • STRUYE M. 1973: Karel van Rysselberghe, architect. Zijn leven en werk (1850-1920), onuitgegeven licentiaatsverhandeling, RUG, 143-146.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke