Eenheidsbebouwing van burgerhuizen ontworpen door Emile De Weerdt

Tekst van Eenheidsbebouwing van burgerhuizen ontworpen door Emile De Weerdt (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18565)

In zijn geheel ontworpen gevelwand met art-nouveau-inslag, naar ontwerp van architect E. De Weerdt, van 1898. Complex van zeven woningen met voortuintjes afgesloten door fraaie ijzeren hekken. Symmetrisch opgebouwde gevelwand met drie bouwlagen, begrensd door twee zijrisalieten met bekronende topgevel en met geaccentueerd middenrisaliet met gelijkaardig dakvenster. Aflijnende kroonlijst en zadeldak met houten dakkapelletjes.

Voorgevelparement van lichte, verschillend getinte baksteen, horizontaal gemarkeerd door donkere bakstenen banden en natuurstenen cordons en waterlijsten. Verticale accenten door de met lisenen afgelijnde risalieten met bekronende topgevels met hoefijzerboogvormig venster in dito nis onder waterlijst eindigend op voluten. Afzonderlijke huizen van twee traveeën (repeterend en spiegelbeeldschema). Smalle deurtravee met alternerend korfboogdeuren en rechthoekige deuren met vierkant bovenlicht onder waterlijst. Brede venstertravee met ruime drielichten onder I-balk met rozetten op hoekconsooltjes, houten en smeedijzeren balkons en erkers op identieke smeedijzeren consoles. Verdiepte borstweringen met sgraffitopanelen met gestileerde florale motieven. Aflijnende houten kroonlijst op uitgelengde modillons. Centrale gevel (nummer 11) van drie traveeën met driezijdige houten erker geflankeerd door smalle vensters onder hoefijzerboogvormig boogveld; idem boogveld met sgraffitopaneel op de bovenste verdieping. Bekronend dakvenster met topstuk.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1898/B/33.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke