Bunker Thames Farm

Tekst van Duitse militaire post Flandern I Stellung (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/302084)

Beschrijving locatie

Gelegen achter boerderij Groenestraat 18, op circa 270 meter ten noorden van de Duitse mitrailleurspost Groenestraat 5 en circa 800 meter ten noordoosten van Zonnebeke. De constructie ligt tegen de inmiddels ingerichte voormalige spoorzate Zonnebeke - Passendale. Een informatiebord van Oorlog en vrede duidt de constructie. Omgeving is heuvelachtig landbouwgebied.

Beschrijving relict

Restanten van een betonnen constructie langs de voormalige spoorwegbedding, die inmiddels ontsloten werd. Via archeologische opgravingen kon de structuur van de constructie ingetekend worden. Het zou gaan om een bunker bestaande uit drie kamers, met een aanliggende mitrailleurspost. Wat nu overgebleven is, is die mitrailleurspost. Een informatiebord van Oorlog en Vrede in de Westhoek toont o.m. een plannetje van de oorspronkelijke constructie en verschaft meer achtergrondinformatie.

Historische achtergrond

Restanten van een betonconstructie, die deel uitmaakte van de Duitse Flandern I - Stellung, opgetrokken aan het begin van 1917 langs de voormalige spoorwegbedding. Uit archeologisch onderzoek (uitgevoerd door ABAF in 2005) blijkt dat het gaat om een bunker met drie kamers en een aanliggende mitrailleurspost. Enkel deze laatste is overgebleven, de rest van de bunker werd opgeruimd tijdens de jaren 1920. Aan de oostkant van de bunker liep de vloerplaat nog 1, 20 meter door, met daarop houten planken van een loopgraaf. Deze ging dan verder naar de vlakbij gelegen hoeve ("Thames Farm" geheten), waar een tweede bunker stond met erachter nog een derde en vierde constructie. Deze laatste bestaat nog volledig en doet dienst als schuilplaats voor het vee. De bunker langsheen de spoorweg was op 4 oktober 1917, de dag van de "Battle of Broodseinde", ingericht als Duitse hulppost. Hij werd om 7.50u ingenomen door het 42nd Battalion, 3rd Australian Division. Rond Thames Farm werden meer dan 100 krijgsgevangenen gemaakt, waaronder de volledige medische staf van de bunker. Op 11 oktober vestigde de 9th Australian Field Ambulance hier haar Regimental Aid Post. De spoorweg werd een belangrijke medische evacuatieroute. Tijdens de opgravingen zijn onder meer resten van brancards en achtergelaten uitrustingen teruggevonden. Eind oktober 1917 was de post nog altijd in gebruik door Canadezen.

Bron: WOI Relict (94550): Betonrestanten Thames Farm (Zonnebeke - WOI)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore