Parochiale Katholieke Kring, neoclassicistisch dub

Parochiale Katholieke kring, volgens archiefstukken gebouwd in opdracht van pastoor A. Leirens in 1868. Fries voorzien van opschrift: "Gesticht voor de Jeugd". Naar verluidt mede opgericht dankzij de financiële steun van de textielfabrikanten de Smet de Naeyer en Casier, die aan de kring een weefschool voor jongens hechtten.

Neoclassisistisch dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder mansardedak (roofing), voorzien van vijf oeils-de-boeuf. Imposante bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen sokkel. Begane grond uitgevoerd in afgevlakte bossage en afgelijnd door gekorniste kroonlijst. Licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën met rondboogvormig fronton boven de middentravee. Getoogde benedenvensters, voor het risaliet ingeschreven in brede steekboogvormige spaarvelden van de grootte van de poort. Bovenverdieping van risaliet geopend met ruime rondboogvensters met bewaarde waaiers, voorzien van geprofileerde booglijsten op doorgetrokken imposten en stucsluitsteen met festoenversiering. Zijtravee met rechthoekig bovenvenster in geprofileerde omlijsting tussen rechte kroonlijst en lekdrempel op consoles, en onder reliëfpaneel bestaande uit door twee putti vastgehouden medaillon. Verdiepte borstweringen met spiegels. Merkwaardige steekboogpoort: gebogen tussendorpel en gerasterde houten spiegelpanelen der poortvleugels voorzien van gesculpteerde voorstelling van Heilige Jozef en Heilige Maria. Hoofdgestel met gekorniste kroonlijst: boven de zijtravee met klossen, boven het risaliet op versierde modillons.

Toneelzaal bewaard op de bovenverdieping doch in onbruik. Behouden stucplafond bestaande uit twaalf vierkante panelen en langs de muren geschoord door consoles in de vorm van dragende kinderfiguren. Toegang tot de zaal geflankeerd door twee loges.

In het verlengde van de voorgevel van de kring, rechts aansluitende gewitte bakstenen gevel van drie traveeën met getoogde muuropeningen: overblijfsel van de vrije lagere school die kort na 1892 naast en achter de kring opgericht werd door de zusters van Sint-Vincentius van Deinze.

Schoollokalen grotendeels aangepast of vervangen door nieuwbouw in de loop van de twintigste eeuw en heden gebruikt als verenigingslokalen.

Haaks aanbouwsel links achter de kring, van twee verdiepingen en vier traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, roofing). Grotendeels uit hout opgetrokken lijstgevel uitziend op de binnenplaats. Benedenverdieping bestaande uit bepleisterde gemetste zeilen (gekoppeld op de hoeken) waartussen houten deurpanelen met kleine roedeverdeling en afgelijnd door houten kroonlijst. Bovenverdieping volledig in hout: twee liggers en zeven stijlen, ter hoogte der vensterbogen met versierd kapiteel en dekplaat. Vier hoge, getoogde vensters in geprofileerde omlijsting. Spiegelpaneel met uitgespaarde hoeken ter versiering der hoekpenanten. Kruisvormige korbelen onder de kroonlijst waarvan de geprofileerde consoles aanzetten op de kapitelen der stijlen. Decoratieve ajourvulling in de hoeken. Licht overstekend centraal driehoekig fronton op drie schoren. Geajoureerde tympaanvulling in een volks geïnterpreteerde Lodewijk-XVI-stijl.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1868/10865.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke