Chinese poort

Locatie

De poort is gelegen binnen het domein van De Lovie dat gelegen is in een landelijke en bosrijke omgeving, op circa 1400 meter ten noordoosten van Kasteel Couthof. Binnen het domein van De Lovie zelf herinneren nog talrijke zaken aan de Eerste Wereldoorlog, waaronder deze poort.

Beschrijving

De zogenaamde 'Chinese Poort' bestaande uit gele bakstenen sokkels met hoog zadeldakje, is, samen met een barak afkomstig van een burgerlijk hospitaaltje uit de Eerste Wereldoorlog in Houtem, dat na de oorlog een tijdlang als voorlopig hospitaal voor de vele vernielde hospitalen in de Verwoeste Gewesten fungeerde, en geleidelijk aan evolueerde tot een louter sanatorium. De barakken geraakten echter oud en versleten, zodat de Provincie West-Vlaanderen uitkeek naar een meer geschikte plaats voor dit hospitaal. Uiteindelijk werd het domein De Lovie aangekocht om een sanatorium voor mannen op te richten voor het verplegen van tuberculosepatiënten. De barak en de toegangspoort van Houtem zouden rond 1930 overgebracht zijn.

• FLORIZOONE M. s.d.: De Lovie Proven. Ons Eigen Dorp.
  • H., J. Gh., 1973: Proven De Lovie (4), De Yzerbode, januari, 4.

Bron: DECOODT H. 2005: De Lovie: poort sanatorium (Proven - WOI) [online], https://inventaris.onroerenderfgoed.be/woi/relict/94851 (geraadpleegd op 27 januari 2016).
Auteurs:  Decoodt, Hannelore