Sociale huisvesting (herinventarisatie 2015)

Deze kleine tuinwijk met tien koopwoningen is de vroegste realisatie (1922) van maatschappij De Ideale Woning in de provincie Antwerpen.

De eenheidsbebouwing bestaat uit twee ongelijke reeksen van gekoppelde woningen (nummers 66-76 en nummers 78-84), telkens met een gespiegeld gevelschema van twee deurtraveeën geflankeerd door een vensteropening. De bakstenen constructies met gecementeerde plint bestaan uit één bouwlaag onder zadeldak met mechanische dakpannen (nok evenwijdig aan de straat), met aan straatzijde telkens een dakkapel. De dakkapellen van de half vrijstaande hoekpanden hebben een afwijkende vormgeving met lessenaarsdak. De gevelopeningen onder een decoratief uitgewerkte gestrekte boog hebben dorpels van gebakken tegels en betonnen lateien. In de vrijstaande zijgevels zijn de schouwen in het bakstenen parement decoratief en getrapt uitgewerkt. Doorheen de jaren zijn de huisjes onderhevig geweest aan talrijke aanpassingen en toegevoegde constructies, waardoor de uniformiteit deels verloren gegaan is. Aan straatzijde is deze verstoord door de sterke variatie in de aanleg van de voortuinen en het vervangen schrijnwerk. Oorspronkelijk hadden de vensters driedelig schrijnwerk, met een kleinroedeverdeling in het bovenlicht, en luiken. Daarvan bleef geen enkel voorbeeld bewaard.

• Onroerend Erfgoed, Archief Inventaris sociale woningbouwpatrimonium (2011-2016), Sitenaam BERENDR_BOSSTRAAT_1010.
  • S.N., s.d.: Wij bouwden 300 woningen , s.l.,13.

Auteurs:  Van den Borne, Steven; Van Severen, Elke