Appartementsgebouw Parc Résidence

Tekst van Appartementsgebouw Parc Résidence (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18424)

Appartementsgebouw, schuin ingeplant op de hoek met de Monterreystraat met voortuintje en zicht op de grote vijver van het Citadelpark, gebouwd in 1925 naar ontwerp van architecten O. en A. Van de Voorde. Naar verluidt de eerste hoge bouw in Gent. Gebouw op U-vormige plattegrond met gebogen voorzijde van vier traveeën, zes bouwlagen en een attiekverdieping onder plat dak. Parement van bak- en natuursteen met art-deco-sierpanelen. Verticaliserende zijrisalieten met licht gebogen erkers en gekoppelde middenvensters met balkonnetjes. Brede centrale korfboogingang onder halfcirkelvormige glas en metalen luifel. Deur in gekruld ijzer en glas; flankerende ovale venstertjes. Attiekverdieping met bekronend centraal fronton.

Gelijkaardige zijgevels in de Krijgslaan en Monterreystraat.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1925/K/41.