Woning Velghe

Modernistisch woonhuis naar ontwerp van architect A. Claessens van 1936. Rijhuis met drie bouwlagen en plat dak. Vrij strakke voorgevel met opmerkelijk parement van roze faiencetegels op zwartglanzende onderbouw. Bovenverdieping gemarkeerd door haast volledig beglaasde erker met afgeronde hoeken en bekronend balkonhek. Horizontale vensters met metalen ramen (liggend ovaal benedenvenster) in het gevelvlak. Verzorgde detaillering van balkonhek en -glas en metalen vleugeldeur met bekronend decoratief paneel in rechtertravee; vlaggenmast op de bovenverdieping. Achtergevel aanvankelijk met uitgebouwde veranda in gebogen spiegelglas; heden verbouwd.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1936/A/7.

Auteurs:  Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke