Art-nouveau-burgerhuis

Tekst van Burgerhuis en meergezinswoning in art-nouveaustijl (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7767)

Het huis Zenobé Grammestraat 50 dateert uit 1905 en is van een totaal ander concept dan het aanpalende huis (nummer 48). De klassieke driedeling van het gelijkvloers wordt hier verlaten. De Weerdt bereikte hier een symmetrische indeling door de smalle inkomdeur aan de linkerzijde te herhalen in een smaller venster. Dit heeft tot gevolg dat de opbouw van de nagenoeg gevelbrede middenpartij kan vertrekken van het gelijkvloers en doorloopt tot in de dakverdieping waar ze wordt besloten door een uitgewerkte dakkapel. Het middendeel vertoont een tweedeling in de raampartijen maar wordt tot een geheel verwerkt door het gebruik van in een vloeiende lijn gebogen balkons met smeedijzeren borstwering, gevat tussen lisenen die boven de kroonlijst doorlopen in de typische bekronende pyloontjes.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002375, Art nouveau woningen te Antwerpen.
Auteurs:  Thiels, Nancy; Brenders, Francis