Bellegembos en Argendaalbos (inventarisatie)

Bellegembos en Argendaalbos. Gelegen ten westen van Doornikserijksweg. In 18de eeuw nog aaneengesloten bosgedeelten, echter minder uitgestrekt dan heden (confer Ferrariskaart). Centraal gelegen boerderijcomplex met toegangsdreef nog niet aanwezig op de Ferrariskaart (1770-1778). In begin 20ste eeuw, beekbegeleidend stuk aangeplant ten noordwesten. Twee bossen heden van elkaar gescheiden door landschappelijk waardevol agrarisch gebied en parkgebied. Beide bossen vertonen een steile helling met op korte afstand hoogteverschillen tot ruim 30 meter, variƫrend van 40 tot 73 meter tegen de weg Kortrijk-Doornik. Bosgebied gelegen ten zuiden van scheidingskam tussen Leie- en Scheldebekken. Boombestand behoort tot eiken-haagbeukenassociatie met talrijke voorjaarsbloeiers, onder meer gevlekte aronskelk, bosanemoon, wilde hyacint, speenkruid, gele dovenetel, veelbloemige salomonszegel en andere. Tevens ornithologisch belangrijk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nr. W/00403.

Auteurs:  Callens, Toon; Van den Mooter, Maarten; De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline