Kantoorgebouw De Noordstar en Boerhaave

Tekst van Kantoorgebouw De Noordstar en Boerhaave (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18301)

Kantoorgebouw van de verzekeringsmaatschappij "De Noordstar en Boerhaave" gebouwd in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect M. Neerman, van 1932. Kubistische zakelijke baksteenarchitectuur (gele baksteen van Dieren) oorspronkelijk met asymmetrische opbouw: een brede horizontale vleugel met werkruimtes en een verticaal hoger oplopend rechtergedeelte voor de circulatie. Heden gemarkeerd door twee hoog oplopende zijtraveeën met telkens een deur onder luifel en bovenverdieping geopend met verticale vensterbanden (glas in lood). Iets vooruitspringend hoofdgedeelte oorspronkelijk met drie bouwlagen en plat dak, op de begane grond gemarkeerd door een breed vensterregister, geleed door rechtstanden in faïencetegels; rechthoekig, gevelbreed balkon en smalle hoge vensterbanden op de bovenverdieping (metalen ramen). Inspringende, in 1969-1972 toegevoegde twee bovenste verdiepingen naar ontwerp van architect J. Baert (Kortrijk) in glas- en metaalconstructie tussen de eveneens verhoogde bakstenen zijtravee.

Beschilderde bakstenen achtergevel met uitspringende hoektravee en behouden ruime ramen met metalen roedeverdeling op de drie oorspronkelijke bovenverdiepingen; twee later toegevoegde verdiepingen met aluminiumramen.

Zuiver rationeel doch harmonisch interieur met kleine en impressionante hal dankzij de doorkijk doorheen de gehele hoogte van het gebouw, in de buitengevel gereflecteerd in het hoge verticale venster in glas in lood. Verschillende marmersoorten voor vloerbekleding en lambriseringen.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1932/B/24.
  • GILLIS P. 1935: L'immeuble de la "Noordstar" à Gand, Bâtir 26, 20.