Fabriek vuurvaste materialen

Tekst van Fabriek vuurvaste materialen (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/18291)

Fabriek van vuurvaste materialen, zie opschrift "Produits refractaires", eertijds zogenaamd "J. Sugg et cie", sedert 1956 Colpaert. Hier gevestigd sedert 1865 (zie bouwaanvraag). Aan de straatkant twee brede gekoppelde puntgevels van slechts één bouwlaag met samen zes traveeën onder zadeldaken (pannen). Thans gecementeerd. Neoclassicistische inslag door rondboogarcade met rondboogvensters. Ovale oculi in geveltoppen. Aan de binnenplaatszijde beschilderde gevels met getoogde muuropeningen.

Erachter bedrijfsgebouwen van één bouwlaag en ovengebouwtje van anderhalve bouwlaag onder zadeldak. Aan voor- en achterzijde twee halfronde open ovens met halfkoepelvormig gewelf, in de plaats ertussen schouwen. Bovenverdieping verlicht door middel van lunetten.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1865//10176.

Auteurs:  Lanclus, Kathleen