Zware gekandelaarde zomerlinde als hoekboom

Tekst van Zware gekandelaarde zomerlinde als hoekboom (https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/301782)

Achteraan een nog vaag herkenbaar perceeltje gelegen aan het straatje dat Pevenage is genoemd, staat een zwaar ontwikkelde zomerlinde. Het is vooralsnog niet echt duidelijk waarom het perceeltje met kadaster nummer 167G afgesplitst is van het grotere geheel, het perceel 167 (nu 167 E, F, G, H en K). Mogelijks stond ook hier een klein boskantershuisje zoals op de aanpalende percelen. Vermoedelijk zijn hier in het verleden betwistingen geweest over de juiste eigendomssituatie en is dit bezegeld met het aanplanten van een lindeboom. De boom staat als hoekboom in de hoek van het kadastrale perceel. Indien er weldegelijk een constructie heeft gestaan dan had de boom ook een schermfunctie en beschermde hij het gebouw tegen weer en wind. De enorme lindeboom met een stamomtrek van bijna 4,5 meter werd lang geleden geknot op een hoogte van circa 3 meter, nadien zijn alle takken op de knot teruggezet of gekandelaard op een hoogte van 7 meter. Om de precieze leeftijd van de boom te bepalen is bijkomend onderzoek noodzakelijk.

Auteurs:  Van der Linden, Geert